.

Roštěnky s omáčkou a rýží

Roštěná je libovější hovězí maso ze zadní části roštěnce. Recept je výborný i z květové špičky.

Květová špička (rump steak)je libové hovězí maso s malým množstvím vaziva a tuku, hodí se na pečení i dušení. Recept zvládne i začátečník.

SUROVINY:

  • 8 ks plátků z roštěné nebo z květové špičky
  • 4 větší cibule
  • l lžíce sádla nebo oleje
  • hrstička sušených hub
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř

 

PŘÍPRAVA:

10 minut a 25 minut vaření

 

RECEPT:

Maso na okrajích nakrojíme, naklepeme, osolíme a opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Na pánvi maso orestujeme na sádle nebo oleji z obou stran (asi 3 minuty z každé strany).

V otevřeném tlakovém hrnci osmahneme na tuku drobně nakrájenou cibuli do zlata. Na cibulku vložíme orestované maso, hrstičku sušených hub, 2 lžičky hořčice a vše zalijeme vývarem podle požadovaného množství omáčky. V uzavřeném tlakovém hrnci připravujeme asi 20 minut. Nakonec podle potřeby omáčku zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě a krátce provaříme.

Roštěnky podáváme s vařenou rýží

Tatarák klasik

S tatarákem je to stejné jako s gulášem, nebo svíčkovou na smetaně. Kolik je lidí, tolik je zaručeně správných receptů a postupů přípravy. Základ je ale vždy stejný, a to je kvalitní mělněné libové hovězí maso té nejvyšší jakosti z ověřeného zdroje.

Kdo chce mít kontrolu na celým procesem přípravy, může si vybrat třeba pravou svíčkovou vcelku a maso si naškrábat, nebo namlít vlastnoručně.

ZÁKLADNÍ SUROVINY:

  • 250g kvalitní mělněné hovězí maso
  • SŮL (dle chuti)
  • PEPŘ (dle chuti, nejlépe čerstvě namletý)
  • 1 MENŠÍ CIBULE na drobno nakrájená. Ne, to je málo, opravdu na drobno!
    (jako jemnější varianta může být i šalotka, nebo jarní cibulka )

Zdá se Vám to málo? Ale ano, je to tak. Pokud si pořídíte opravdu kvalitní hovězí maso, je škoda jeho vyjímečnou chuť přebít spoustou aromatických přísad. Zrovna tak dá někdo přednost míchání až na talíři, podle individuální chuti, ale vážně někdy zkuste kvalitní mělněné hovězí jen jemně dochutít a zažít tu vyjímečnou chuť na čerstvé topince s česnekem. Dle libosti a požadavku na chuťový zážitek je dále možné přidat doplňkové ingredience, se kterými můžete co do množství i skladby libovolně experimentovat:

DOPLŃKOVÉ INGREDIENCE:

  • Worcester
  • Tabasco
  • Hořčice (ještě lépe Dijónská - pozor pak méně solit)
  • Kečup
  • Česnek (ano, někdo ho míchá i přímo do tataráku)
  • mletá sladká paprika
  • drcený, nebo celý kmín
  • Slivovice, nebo Vodka (údajně tataráček úžasně zjemní)
  • Kyselá okurka (na drobno nakrájená)
  • Olivový olej (Extra panenský)
  • Žloutek slepičího, nebo křepelčího vajíčka
  • Glasse balsamico (Krémové balsamico)

 PŘÍLOHA - TOPINKY:

  • Krajíce chleba dle potřeby
  • Škvařené sádlo (na něm jsou topinky nejlepší)
  • Česnek (celé stroužky)
  • Sůl

Svíčková na smetaně

Vyzrálá hovězí kýta naložená do druhého dne, podávaná se smetanovou omáčkou a knedlíky - česká tradice na Vašem svátečním stole.

S chutí do vaření.

SUROVINY:

  • množství na 6 porcí
  • 750 g hovězí kýty nebo falešné svíčkové válečku
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 75 g petržele
  • 1 větší cibule
  • 50 g slaniny
  • 150 g másla
  • citron, citrónová šťáva
  • cukr
  • 100 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml šlehačky, mléko na zředění
  • brusinkový kompot

KOŘENÍ:

  • sůl
  • mletý pepř
  • 5 zrnek celého pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • 3 bobkové listy
  • špetka tymiánu

 

PŘÍPRAVA:

doba přípravy 30 min, vaření 120 min

 

RECEPT:

Očištěnou vyzrálou hovězí kýtu prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, polijeme citronovou šťávou a přidáme rozpuštěné máslo. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme trochou vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.

Hrnec se zeleninou poté položíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme.Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do svíčkové omáčky a prohřejeme. Svíčkovou na smetaně podáváme ozdobenou plátkem citronu a s brusinkovým kompotem. Přílohu doporučujeme houskový nebo kynutý knedlík.

Svíčková Stroganov

Pravá svíčková dodá pokrmu slavnostní punc. Postačí i falešná svíčková pérko nebo jiné hovězí maso vhodné na grilování.

Vychutnejte si Svíčkovou Stroganov s hranolkami nebo rýží.

SUROVINY:

  • 1kg falešné svíčkové pérka
  • 3ks cibule minimálně
  • 500g zakysaná smetana
  • 2 lžičky mouky
  • 2 lžičky kečup jemný
  • máslo
  • sůl, pepř

 

MNOŽSTVÍ:

4 porce

 

RECEPT:

Maso nakrájíme přes vlákna na plátky, řádně naklepeme a nakrajíme na nudličky. Cibuli nakrajíme na plátky.

Nejlépe ve woku rozpustíme dvě lžíce másla se dvěma lžícemi oleje, pak přidáme maso a opékáme jej, můžeme maso již při opékání mírně osolit a opepřit. Potom přidáme cibuli, promícháme, dosolíme a dopepříme a opékáme dalších 5-10 minut.

Posypeme moukou, promícháme a opékáme ještě 3 minuty, pak přidáme střídavě zakysanou smetanu a kečup, vše řádně zamícháme, dle potřeby dochutíme a necháme přejít varem. Až vytvořená omáčka zhoustne, je jídlo hotové.

Podáváme nejlépe s hranolkami nebo rýží.

Svíčková Wellington

I do obyčejného vaření patří slavnostní jídlo. Nádherně šťavnaté maso zabalíte spolu s báječnými ingrediencemi do listového těsta a pečete, je absolutní jistota. Nikdy ho nevysušíte, bude plné chutí.

SUROVINY:

  • Na marinádu, kterou použijete večer před úpravou:
  • šťáva z 1/2 citronu, 1 dcl olivového oleje, sůl a pepř
  • Na úpravu masa:
  • 1 kg střední část svíčkové
  • 1 velká cibule, lepší je červená, ale žlutá postačí
  • 25 g másla
  • 2 lžíce sádla
  • hrst sušených hub nebo čerstvé
  • 3 lžíce sušených rajčat a kapary
  • 2 lžíce sherry, portského či madeiry
  • 500g listového těsta
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky oregana
  • Na omáčku:
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • šťáva z půlky pomeranče
  • mouka nebo jíška
  • sůl, cukr, pepř

 

PŘÍPRAVA:

2 hodiny

 

RECEPT:

Večer předem nebo v horším případě ráno před úpravou, vložte dobře osušené maso do marinády. Tu vytvoříte promícháním všech ingrediencí. Nechte marinovat minimálně dvě hodiny.

Druhý den si předehřejte troubu na 180°C horkovzduch. Maso vyjměte z marinády a důkladně osušte, aby při smažení citronová šťáva neprskala. V pánvi (nejradši mám těžkou nerezovou) rozpalte sádlo a na něm opékejte svíčkovou kolem dokola, až je zlatavě hnědá. Dohromady vám to zabere tak 5-7 minut, podle velikosti masa. Zalijte si horkou vodou sušené houby, ať pěkně změknou.

Maso přesuňte do pekáče a jen tak ho šoupněte do trouby. Teď nastává dost důležitý okamžik, který určuje výsledné propečení masa. Když svíčkovou necháte péct 15 minut, bude výsledek spíš krvavější, 20-25 minut bude uprostřed růžové a 35 minut bude durch nebo-li bez krve, ale i přesto nádherně šťavnaté. Až se maso dopeče, vyndejte ho z pekáče na talíř a nechte chladnout. Šťávu z pekáče i z talíře pak využijete jako základ omáčky.

Zatímco se maso peče, připravte si náplň. Do pánve, ve které jste opékali svíčkovou, přidejte máslo, zpěňte ho a nechte na něm změknout cibulku. Občas promíchejte, za pět minut to bude hotové. Přidejte vyždímané a nakrájené houby, chvíli smažte, zalijte sherry, posolte a opepřete, a nechte asi pět minut smažit. Alkohol se stejně jako další tekutiny odpaří. Sušená rajčata mezitím pokrájejte na drobno a klidně i s tou trochou oleje je přidejte do směsi. Přisypte oregáno, promíchejte asi minutu a odstavte z tepla. Náplň nechte chladnout.

Na mírně pomoučeném válu si vyválejte těsto dostatečně velké na to, abyste pak do něj pohodlně zabalili maso. Přendejte ho na plech pokrytý pečícím papírem. Uprostřed těsta udělejte ze směsi postýlku pro maso, položte ho na ni a zbytkem směsi ho pokryjte. Těsto zvedněte a nahoře překryjte jednu stranu tou druhou. Stejný postup, jako při balení štrůdlu. Než k sobě strany přitisknete, pomažte je rozšlehaným vajíčkem. Následně dobře spojte krátké strany, abyste měli hotový balíček a potřete celý povrch vajíčkem. Nyní můžete dát plech do trouby nebo balíček na pečícím papíru přesunout do ledničky a vytáhnout ho, až když ho bude čas dát péct. Peče se tak dlouho, dokud není těsto zlatavé, což trvá asi 40 minut.

Už vám zbývá jen udělat omáčku, na což bude bohatě stačit čas, kdy se balíček peče. Do kastrůlku nebo pánve na omáčky vyškrábněte vypečenou šťávu z masa, zahřejte ji a buď do ní můžete vmíchat mouku a asi minutu restovat, nebo mouku vynechte a později vmícháte jíšku. Přilijte vývar a víno, a nechte asi 10 minut probublávat. Tím se tekutiny zredukují asi na polovinu. Přidejte pomerančovou šťávu, oregáno a přislaďte cukrem. Rozhodli-li jste se pro jíšku, tak ji teď vmíchejte. Nezapomeňte na pravidlo, že do horké tekutiny musí přijít studená jíška. Omáčku ochutnejte a vylaďte. Výsledná chuť by měla být lehce pikantní, ale ne trpká.

Když je těsto zlatavé a všude se line omamná vůně, troubu vypněte, maso přeneste na prkno a tam ho nechte 10 minut odpočívat. Šťáva se tak rovnoměrně rozloží do celého kusu masa. Při pečení se mohlo stát, že těsto někde prasklo nebo šťáva trochu vytekla, z toho si nic nedělejte. Jen při přenášení buďte opatrní, hezky podeberte celý balíček, aby se těsto dole nepropadlo. Ale to znáte i ze štrůdlu. Během odpočívání si nachystejte talíře, příbory a přílohy, ať můžete hned potom servírovat.

A teď přijde ten zázrak. Balíček překrojte v půlce. Tím zjistíte, jak se vám maso povedlo, ucítíte vůni a pochopíte, proč je Svíčková Wellington tak slavná a jedinečná. Pak ji krájejte na silné plátky a podávejte je přelité omáčkou. Jako přílohu můžete použít zelené fazolky nebo salát, do kterého přidáte teplé vařené brambory. Skvělá je čerstvá bageta nebo popřípadě upečené kousky zbytků listového těsta a grilovaná nebo dušená zelenina.

 

Dušená hovězí kližka

Vím, že napsat recept na Boeuf Bourguignon nebo Daube de baeuf a la provencale by mohlo znít atraktivněji. Ale paní Markéta z Pardubic ve svém receptu spojuje chutě, které se podporují a nepřebíjejí, tak snad odpustíte ten obyčejný název.

Měkkost kližky, která se po třech až čtyřech hodinách dušení dá krájet lžící a voní všemi ingrediencemi je prostě božská.

SUROVINY:

  • 1 kg hovězí kližky přední
  • 2 cibule, lepší je červená, ale žlutá klidně postačí
  • 2 mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sušených hub
  • 2-3 větvičky rozmarýnu
  • dvě malé nebo jednu velkou plechovku rajčat
  • 1/2 litru plného červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • kousek, asi 3 cm sušené skořice
  • 7 cm usušené pomerančové kůry
  • hladká mouka
  • sůl, pepř
  • možná třtinový cukr

 

PŘÍPRAVA:

4 hodiny

 

RECEPT:

Očistěte si zeleninu, česnek nechte vcelku a nejlépe ve slupce, cibuli nakrájejte na hrubo, mrkev a celer na 5 cm dlouhé špalíčky a namočte houby. Troubu si předehřejte na 180°C.

Maso položte na prkno, případně odblaňte, očistěte a nakrájejte na asi 5 cm kostky. Maso poprašte moukou tak, aby byl každý kousek pěkně obalený. Ve velkém hrnci se silným dnem a dobrou poklicí, který může přijít do trouby, rozpalte olivový olej a opečte kousky masa. Ne abyste je tam vhodili všechny, to by se maso začalo dusit. Vždy je opékejte tak po pěti kouscích, aby tuk a dno kastrolu nezchladly. Opečená masa si odložte do misky vedle. To jediná trochu piplavá práce, ale vydržte, protože výsledek to velmi ovlivní.

Jakmile máte maso opečené a hrnec prázdný, dejte do něj všechnu zeleninu, vymačkané a pokrájené houby, a koření. Trochu osmahněte, vraťte maso a párkrát promíchejte. Osolte, několikrát otočte mlýnkem s pepřem, přidejte skořici a pomerančovou kůru. Zalijte červeným vínem a nechte pár minut povařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte rajčata, trochu je rozdloubejte vařečkou a promíchejte se vším ostatním.

Tak a vaše práce je skoro u konce! Teď už jen ochutnejte, popřípadě trochu přisolte a hrnec dejte do trouby. Maso nechejte jen dusit v troubě a těšte se.

Když hrnec vyndáte z trouby, vyndejte vše z omáčky děrovanou naběračkou, česnek vymáčkněte ze slupky a omáčku dochuťte. Pokud jste použili sušší víno, je třeba šťávu přisladit. Je-li řidší, můžete ji buď zredukovat nebo zahustit jíškou. Já ještě v omáčce nechám rozpustit kus másla. Je díky němu ještě lahodnější.

Máte-li rádi celerové pyré, nebo přidáváte-li celer do bramborové kaše, můžete použít obojí jako přílohu. Nenechte se přemluvit ke knedlíkům, jen tak vynikne skvělá chuť masa, výrazné šťávy a božské zeleniny. Celeru se vůbec nebojte, v takové podobě vynikne jeho oříšková chuť a chutná i dětem.

Rostbíf na víně s dipem

Voňavý, uvnitř šťavnatý, rostbíf z květové špičky připravený na víně, ovoněný tymiánem. Odleželé hovězí maso je tak kvalitní, že z něj připravíte rostbíf s intenzivní chutí.

Recept doplňte sezonní zeleninou podušenou na másle. Rostbíf podávejte s vařenými bramborami a dipem. Dobrou chuť.

SUROVINY:

  • 1,5 kg vyzrálé květové špičky nebo roštěné
  • 4 lžíce červené víno
  • 1 snítka čerstvý tymián
  • 1 lžíce dijonská hořčice
  • 2 lžíce worcesterská omáčka
  • 2 lžíce olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 kg vařené brambory
  • sezonní zelenina

 

DIP:

  • 225 g majonéza
  • 3 nakládané okurky a lák
  • sůl, cukr a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička worcesterská omáčka
  • 1-2 jarní cibulka

 

PŘÍPRAVA:

pečení 20 minut a 24 hodin marinovat

 

RECEPT:

Hovězí květovou špičku osolte, opepřete, pokapejte červeným vínem a worcesterem. Přidejte tymián a potřete hořčicí. Hovězí maso nechte v chladu přibližně den marinovat, občas obraťte.

Pokrájejte bílou část jarní cibulky na kostičky, zelenou část na kroužky. Majonézu dejte do mísy, přidejte nakrájenou cibulku, okurku nastrouhanou najemno a dochuťte solí, pepřem, cukrem a worcestrem. Dip promíchejte a přidejte trochu láku z okurek na dochucení. Dip dejte do chladničky.

Předehřejte troubu na 180 ºC. Naloženou květovou špičku vyjměte z marinády, osušte papírovými utěrkami. Maso zprudka opečte na oleji. Vložte do trouby přímo na mřížku a dolů zasuňte pekáč s trochou vody, do kterého bude odkapávat šťáva. Pečte přibližně 20 minut.

Vnitřní teplota masa by měla být 42 ºC. Troubu vypněte, pootevřete, a maso nechte 10 minut odpočinout. Maso krájejte na tenké plátky přes vlákno. Rostbíf podávejte s vařenými bramborami omaštěnými máslem, s dušenou sezonní zeleninou a dipem.

Hovězí carpaccio

Recept na hovězí carpaccio zaslala paní Markéta z Pardubic. Použila husičku a upravila ji dle Romana Pauluse, kde se maso ukrojí a rozklepe do tenounka. Husička vypadá jako zmenšená svíčková nebo placatá panenka.

Jen tak vynikne skvělá chuť čerstvého masa.

SUROVINY:

  • 500 g husičky, nejlepšího kousku hovězího
  • parmezán
  • olivový olej
  • rukola, čerstvé lístky bazalky
  • čerstvě mletá kvalitní sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • fresh folie

 

PŘÍPRAVA:

30 minut

 

RECEPT:

Vybraný kus husičky dokonale očistěte. Aby na mase nezůstala ani blanka. Vezměte si dvě prkénka, položte je vedle sebe a připravte si ještě talíř.

Na jednom prkně nakrájejte velmi ostrým nožem maso na tenké plátky. Uřízněte si fresh folii stejně velkou jako prkno a položte ji na něj. Na jednu stranu položte čtyři kousky, překryjte druhou částí folie a kousky rozklepejte, hladkou stranou paličky na maso, na tenké placičky. Folii otevřete a platečky masa sesbírejte do kuliček a vraťte na původní prkno. Zopakujte to se všemi kousky masa.

Když máte kuličky ze všech plátků, uřízněte si novou folii. Opět ji položte na volné prkno a stejným způsobem jako předtím rozklepejte plátky podruhé. Na talíř je přeneste ve folii. Vrchní část opatrně sejměte, masa položte na talíř a velmi opatrně sejměte folii. Je dobré, abyste si masa rozklepali v bezprostřední blízkosti, aby na talíři ležela pěkně vedle sebe. Zezačátku se vám to asi nebude úplně dařit, maso je tenké a snadno se trhá. Ale nic si z toho nedělejte, postupně na to přijdete. A na chuti to nic nezmění.

Když máte pokrytý talíř masem, osolte, párkrát otočte mlýnkem s pepřem a nakonec pokrajte hoblinami parmezánu. Pokropte olivovým olejem. Můžete pokapat citronem nebo to nechat na každém a citron pouze servírovat na talíři. Natrhejte na drobno lísteček bazalky a přidejte rukolu. Opečte v toustovači chléb a můžete servírovat.

Koprová omáčka s hovězím

Máte rádi koprovou omáčku? Stačí kvalitní loupaná hovězí plec a kopr. Ostatní suroviny míváme doma.

SUROVINY:

  • 1 kg loupaná hovězí plec
  • 150 g másla
  • 1 svazek kopru
  • 1/2 l plnotučné mléko
  • hladká mouka
  • smetana
  • cukr
  • pepř, sůl

RECEPT:

Do tlakového hrnce vložíme loupanou hovězí plec, přidáme kuličky černého pepře, stonky kopru, sůl, zalijeme 1,50 l vody a dáme vařit. Je třeba mít na paměti, že se jedná o vyzrálé maso a tomu je třeba dobu vaření přizpůsobit.

Vývar z tlakového hrnce je pro přípravu koprovky naprosto dostačující. Na druhou stranu, nic nebrání tomu, připravit si i vývar tažený.

Mezitím si připravíme z másla a hladké mouky světlou jišku a nasekáme si na jemno kopr.

Uvařenou plec po vyjmutí z vývaru zabalíme do alobalu a uchováme teplou. Krájíme na plátky až před podáváním pokrmu.

Horký vývar pomalu vlíváme přes cedník do připravené jišky a to za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme plnotučné mléko, přivedeme k varu a 20 min, za občasného promíchání, na mírném ohni vaříme.

Poté vmícháme připravený kopr. Nakonec přilijeme 30% smetanu. Jestliže omáčka není dostatečně zahuštěná, do smetany ještě zašleháme hladkou mouku.

Na dochucení koprovky použijeme světlý zkaramelizovaný cukr, který zalijeme vývarem a necháme pomalu vařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidáme ocet a ještě 10 min povaříme. Za stálého míchání pomalu! přilíváme do omáčky.

A příloha? Není nad domácí houskový knedlík, ale nic nezkazí ani dobré, nejlépe bio brambory, zakoupené od malopěstitelů.

Nezbývá než popřát dobrou chuť:)

Maďarský guláš

Základem receptu je dobré maso - kližka a stejné nebo skoro stejné množství cibule, jejíž loupání a krájení je jediným úkonem, u kterého uroníte slzu. Zbytek je pohoda. Paní Markéta z Pardubic zkusila najít lahodný ideál, ketrý můžete přiostřovat dle libosti.

SUROVINY:

  • 1 kg kližky nebo krku
  • 800 g - 1kg žluté cibule nakrájené na kousky
  • 1 -2 žlutozelené papriky
  • 2 rajčata nebo malá konzerva rajčat
  • 2 lžíce sádla
  • sladká paprika (ostrou či feferonky přidejte dle chuti)
  • koření na maďarský guláš

 

PŘÍPRAVA:

3 hodiny

 

RECEPT:

Nejdřív začněte loupat cibuli. Když máte svou hromadu cibule zdolanou, nakrájejte maso na 5 cm kousky a NEsolte.

V hrnci se silným dnem rozpalte sádlo a na něm postupně opékejte maso. Nelekněte se toho, že je maso přilepené ke dnu, dokud se dobře nezatáhne. Jen ho nechte chvilku péct a asi po minutě ho zkuste otočit kuchyňskou pinzetou nebo dvěma obracečkami. Maso vám dá samo signál, až je hotové. Pěkně se pustí samo. Klidně ho i víc připečte, to chuti guláše jen prospěje. Rozhodně maso opékejte postupně, po menších dávkách. Hotové maso odkládejte na talíř vedle.

Po mase přijde nařadu cibule. Všechnu ji vsypte do hrnce, kde jste opékali maso a smažte. Popřípadě přidejte kus sádla, máte-li pocit, že je tuku málo.

Ztlumte plamen a na osmaženou cibuli nasypte papriku a gulášové koření. Nešetřete, pokryjte celé dno hrnce jemnou vrstvou a papriku vmíchejte do tuku. Jen tak pustí svou vůni a chuť. Takže jen párkrát zamíchejte vařečkou, smažte pár sekund a zalijte vodou. Paprika nesmí ztmavnout, jinak by zhořkla.

Přidejte maso, podlijte vodou tak, aby nepřesahovala přes maso a nechte vše dusit. Po chvíli ochutnejte a popřípadě osolte. Záleží, jestli jste přidali gulášové koření obsahující sůl nebo ne. Hrnec přiklopte a nechte mírně probublávat dvě hodiny. Občas maso zkontrolujte a přilijte vodu.

Po dvou hodninách by mělo být maso skoro měkké. Přidejte nakrájenou papriku a rajčata. Pokud byste přidávali rajčata čerstvá, spařte je a oloupejte. Duste asi půl hodiny, chuť papriky a rajčat se spojí s chutí omáčky a jste u konce. Guláš by se neměl zahušťovat.

Feferonky a pálivou papriku přidávejte podle vlastního uvážení. Určitě dodají guláši dobrý odpich. Jako příloha je samozřejmě skvělý knedlík, čerstvý chléb a nebo dokonce halušky.

Hovězí plec pečená se špekovými knedlíky

Nedělní recept z hovězí plece pro milovníky pečeně, knedlíků a zelíčka či špenátu.

Tip nabídne dietnější formu masa s rýží.

SUROVINY:

  • 800 - 1000 g hovězí plece nebo ještě lépe loupané plece
  • cca 50 g slaniny
  • 1 - 2 velké cibule
  • 10 stroužků česneku
  • sádlo
  • lžíce mouky
  • provensálské koření
  • pepř, sůl
  • knedlíky:
  • 40 g slaniny, 3rohlíky, 1 cibule,
  • 2 vejce, 1 dcl mléka, petrželka
  • sůl, hrubá mouka

 

PŘÍPRAVA:

pečení 1,5 hodiny

 

RECEPT:

Plec den předem prošpikujeme, posolíme, opepříme a obalíme v provensálském koření - pěkně se proloží - provoní kořením.

Prudce osmažíme, aby se maso zatáhlo. Vymažeme pekáček sádlem, na dno dáme nakrájenou cibulku a vložíme česnekem posypané hovězí maso. Pečeme za občasného podlévání a obracení masa pod pokličkou asi 1,5 hodiny. při cca 180´C.

Před koncem pečení, necháme pekáček otevřený, aby maso chytlo barvu. Potom maso vyndáme a nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, maso vložíme zpět a ještě chvilku propečeme.

Knedlíky
Na pánvi rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme na ní cibulku - když začne zlátnout přidáme na kousky natrhané rohlíky a mírně opečeme ze všech stran.

Potom vše přendáme do mísy, zalijeme vejci rozmíchanými v mléce , přisolíme, přidáme nakrájenou petrželku a přisypeme asi 7 lžic mouky. Zaděláme těsto.

Připravíme z těsta jednu šišku knedlíku, který vaříme 25 minut a nakrájíme na plátky. (Jedné šišky knedlíku je cca 10 knedlíků - tak proto raději 2 šišky)

Pečenou plec podáváme se zelím nebo se špenátem. Přejeme dobrou chuť.