SUROVINY:
- 1 kg hovězí oháňky
- 2 mrkve
- 1/4 menšího celeru
- 1 kořenovou petržel
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- Koření: bobkový list, pepř, nové koření, sůl
PŘÍPRAVA:
pečení 40 minut a vařit oháňku do měkka
RECEPT:
Pro zvýraznění chuti vývaru oháňku opeču na sucho v troubě cca 40 minut, při teplotě 220 °C.
Ke konci do pečící nádoby vložím na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli na čtvrtky (asi na 10 min.)
Přendám do hrnce a přidám koření. Výpek v pečící nádobě zaleju horkou vodou a dobrůtku pečlivě ze stěn setřu a sleju do hrnce k oháňce.
Doleju studenou vodou, 1,5 až 2 litry. Vařím pomalu na mírném ohni do změknutí oháňky (pěnu během vaření sbírám).
Vývar scedím, část zeleniny a masa nakrájím do vývaru.
Přidám zavářku, doporučuji domácí nudličky a játrovou zavářku (játra doporučuji opět z biofarmy). Hovězí produkty již vůbec nenakupuji v obchodních řetězcích.
Hotovou polévku nakonec ozdobím petrželkou. Přeji dobrou chuť.
Hanka