+420 730 511 115

head-biomasicko-recepty.jpg

Recepty

Maďarský guláš

Základem receptu je dobré maso - kližka a stejné nebo skoro stejné množství cibule, jejíž loupání a krájení je jediným úkonem, u kterého uroníte slzu. Zbytek je pohoda. Paní Markéta z Pardubic zkusila najít lahodný ideál, ketrý můžete přiostřovat dle libosti.

maďarský guláš

SUROVINY:

  • 1 kg kližky nebo krku
  • 800 g - 1kg žluté cibule nakrájené na kousky
  • 1 -2 žlutozelené papriky
  • 2 rajčata nebo malá konzerva rajčat
  • 2 lžíce sádla
  • sladká paprika (ostrou či feferonky přidejte dle chuti)
  • koření na maďarský guláš

 

PŘÍPRAVA:

3 hodiny

 

RECEPT:

Nejdřív začněte loupat cibuli. Když máte svou hromadu cibule zdolanou, nakrájejte maso na 5 cm kousky a NEsolte.

V hrnci se silným dnem rozpalte sádlo a na něm postupně opékejte maso. Nelekněte se toho, že je maso přilepené ke dnu, dokud se dobře nezatáhne. Jen ho nechte chvilku péct a asi po minutě ho zkuste otočit kuchyňskou pinzetou nebo dvěma obracečkami. Maso vám dá samo signál, až je hotové. Pěkně se pustí samo. Klidně ho i víc připečte, to chuti guláše jen prospěje. Rozhodně maso opékejte postupně, po menších dávkách. Hotové maso odkládejte na talíř vedle.

Po mase přijde nařadu cibule. Všechnu ji vsypte do hrnce, kde jste opékali maso a smažte. Popřípadě přidejte kus sádla, máte-li pocit, že je tuku málo.

Ztlumte plamen a na osmaženou cibuli nasypte papriku a gulášové koření. Nešetřete, pokryjte celé dno hrnce jemnou vrstvou a papriku vmíchejte do tuku. Jen tak pustí svou vůni a chuť. Takže jen párkrát zamíchejte vařečkou, smažte pár sekund a zalijte vodou. Paprika nesmí ztmavnout, jinak by zhořkla.

Přidejte maso, podlijte vodou tak, aby nepřesahovala přes maso a nechte vše dusit. Po chvíli ochutnejte a popřípadě osolte. Záleží, jestli jste přidali gulášové koření obsahující sůl nebo ne. Hrnec přiklopte a nechte mírně probublávat dvě hodiny. Občas maso zkontrolujte a přilijte vodu.

Po dvou hodninách by mělo být maso skoro měkké. Přidejte nakrájenou papriku a rajčata. Pokud byste přidávali rajčata čerstvá, spařte je a oloupejte. Duste asi půl hodiny, chuť papriky a rajčat se spojí s chutí omáčky a jste u konce. Guláš by se neměl zahušťovat.

Feferonky a pálivou papriku přidávejte podle vlastního uvážení. Určitě dodají guláši dobrý odpich. Jako příloha je samozřejmě skvělý knedlík, čerstvý chléb a nebo dokonce halušky.

Markéta z Pardubic

 

TIPY:

Pokud chcete z jakéhokoliv důvodu guláš zahustit, použijte chleba. Nadrobte střídu ze dvou krajíčků do guláše a nechte půl hodiny provařit.
Nejčastěji se na guláš používají kližky, které obsahují kolagen, jehož vařením vznikne rosol a guláš zahustí. Přední kližka obsahuje víc kolagenu, zadní je libovější. Je potřeba vědět, že kližka opravdu potřebuje čas. Já ještě ráda používám plec nebo loupanou plec, která je sice o něco dražší, ale když chci libový guláš a měkké maso plné chuti, je to paráda.

Posílat novinky

Kalendář rozvozu

květen 2017
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Doprava do domu

Rozvoz masa-dopravné

 

Volejte +420 730 511 115

Dovezeme Vám masíčko až do domu

Copyright © 2017 Ekofarma Arnultovice. Všechna práva vyhrazena.