+420 730 511 115

head-biomasicko-recepty.jpg

Recepty

Dušená hovězí kližka

Vím, že napsat recept na Boeuf Bourguignon nebo Daube de baeuf a la provencale by mohlo znít atraktivněji. Ale paní Markéta z Pardubic ve svém receptu spojuje chutě, které se podporují a nepřebíjejí, tak snad odpustíte ten obyčejný název.

Měkkost kližky, která se po třech až čtyřech hodinách dušení dá krájet lžící a voní všemi ingrediencemi je prostě božská.

hovězí carpaccio

SUROVINY:

  • 1 kg hovězí kližky přední
  • 2 cibule, lepší je červená, ale žlutá klidně postačí
  • 2 mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sušených hub
  • 2-3 větvičky rozmarýnu
  • dvě malé nebo jednu velkou plechovku rajčat
  • 1/2 litru plného červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • kousek, asi 3 cm sušené skořice
  • 7 cm usušené pomerančové kůry
  • hladká mouka
  • sůl, pepř
  • možná třtinový cukr

 

PŘÍPRAVA:

4 hodiny

 

RECEPT:

Očistěte si zeleninu, česnek nechte vcelku a nejlépe ve slupce, cibuli nakrájejte na hrubo, mrkev a celer na 5 cm dlouhé špalíčky a namočte houby. Troubu si předehřejte na 180°C.

Maso položte na prkno, případně odblaňte, očistěte a nakrájejte na asi 5 cm kostky. Maso poprašte moukou tak, aby byl každý kousek pěkně obalený. Ve velkém hrnci se silným dnem a dobrou poklicí, který může přijít do trouby, rozpalte olivový olej a opečte kousky masa. Ne abyste je tam vhodili všechny, to by se maso začalo dusit. Vždy je opékejte tak po pěti kouscích, aby tuk a dno kastrolu nezchladly. Opečená masa si odložte do misky vedle. To jediná trochu piplavá práce, ale vydržte, protože výsledek to velmi ovlivní.

Jakmile máte maso opečené a hrnec prázdný, dejte do něj všechnu zeleninu, vymačkané a pokrájené houby, a koření. Trochu osmahněte, vraťte maso a párkrát promíchejte. Osolte, několikrát otočte mlýnkem s pepřem, přidejte skořici a pomerančovou kůru. Zalijte červeným vínem a nechte pár minut povařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte rajčata, trochu je rozdloubejte vařečkou a promíchejte se vším ostatním.

Tak a vaše práce je skoro u konce! Teď už jen ochutnejte, popřípadě trochu přisolte a hrnec dejte do trouby. Maso nechejte jen dusit v troubě a těšte se.

Když hrnec vyndáte z trouby, vyndejte vše z omáčky děrovanou naběračkou, česnek vymáčkněte ze slupky a omáčku dochuťte. Pokud jste použili sušší víno, je třeba šťávu přisladit. Je-li řidší, můžete ji buď zredukovat nebo zahustit jíškou. Já ještě v omáčce nechám rozpustit kus másla. Je díky němu ještě lahodnější.

Máte-li rádi celerové pyré, nebo přidáváte-li celer do bramborové kaše, můžete použít obojí jako přílohu. Nenechte se přemluvit ke knedlíkům, jen tak vynikne skvělá chuť masa, výrazné šťávy a božské zeleniny. Celeru se vůbec nebojte, v takové podobě vynikne jeho oříšková chuť a chutná i dětem.

Markéta z Pardubic

 

TIPY:

Sušená pomerančová kůra je součástí mnoha francouzských receptů. Bude nejlepší, když budete mít doma nějakou nasušenou. Nožem ořezávejte pomeranč spirálovitě kolem dokola, čímž získáte dlouhou zakroucenou “stuhu”. Dvě stuhy si propíchněte špejlí na špízy, provlékněte provázek a dejte sušit. Pamatujte, že lépe se suší dlouhé kusy než krátké, tak se při ořezávání snažte:-) Kdybyste neměli nasušenou kůru, tak ji prostě vynechte a příště už budete připravení. Pokud si pokrm připravujete den předem a necháte maso v hrnci chladnout do druhého dne, vyndejte skořici, rozmarýn a pomerančovou kůru. Kdybyste je tam nechali, byla by šťáva příliš aromatická.

 

Posílat novinky

Kalendář rozvozu

červenec 2017
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Doprava do domu

Rozvoz masa-dopravné

 

Volejte +420 730 511 115

Dovezeme Vám masíčko až do domu

Copyright © 2017 Ekofarma Arnultovice. Všechna práva vyhrazena.