+420 730 511 115

head-biomasicko-farma.jpg

Naše farma byla založena v roce 1999 a  přímo v Arnultovicích začala ekologicky hospodařit od roku 2002. V této chvíli farma chová celkem 250 kusů dobytka.

Ekofarma ArnultoviceHlavní činností farmy je chov krav bez tržní produkce mléka ekologickým způsobem, jinak řečeno na „maso“. V základním stádě najdeme kombinaci různých francouzských masných plemen (Charolais, Piemontes a Limousine). Od roku 2007 jsou krávy a jalovice připouštěny již pouze plemennými býky posledně jmenovaného plemene - Limousine. V minulém roce ve stádě „působili“ již čtyři tito plemenní býci. Plemeno Limousine vykazuje vysokou jatečnou výtěžnost, kolem 60 %, při zachování špičkové kvality masa. Rozložení tuku je takové, že větší podíl je tvořen tukem podkožním a menší podíl tukem nitrosvalovým. Maso plemene Limousine je velice čisté a maximálně libové, při zachování křehkosti, jemnosti a šťavnatosti vykazuje vynikající kvalitu, zvlášť potom v kategorii “mladé hovězí“. Stáda krav i jalovic jsou od jara do podzimu pasena na horských pastvinách. Stádo krav se pase na úpatí Černé hory, kde v létě každodenně šplhá do nadmořské výšky na hranici 900 metrů nad mořem. V zimním období je veškerý dobytek ustájen na farmě v Arnultovicích.

V roce 2008 jsme se poprvé rozhodli nabídnout část vyrobeného masa lidem v okolí farmy. Zpočátku jsme rozvozy realizovali jen výjimečně. Vzhledem ke stále se zvyšující poptávce a oblíbenosti masa z našich mladých jalovic jsme se v roce 2010 rozhodli jalovice již neprodávat v nízkém věku jako zástav na export, ale ponechat je na farmě do stáří 2-3 let a poté je nabídnout jednotlivým zákazníkům v mase.

Vzhledem k tomu, že poptávce masa našim v tuto chvíli již cca 450 stálým zákazníkům a čtyřem restauracím, je třeba vyhovět  celoročně, postavili jsme v roce 2011 s pomocí úvěru a investiční dotace od EU na místě starého již pro chov technicky nevyhovujícího kravína novou moderní a vzdušnou stáj. Nyní mají naše krávy a jalovice již dostatek prostoru pro bezproblémové porody telat a hlavně dostatek čerstvého stále cirkulujícího vzduchu, který zajišťuje společně s kvalitním krmivem jejich daleko lepší životní pohodu.

V současné době vozíme naše jalovice na porážku na ekologická jatka, kde se ke zvířatům chovají opravdu s náležitou péčí. Hlavní předností ekologické porážky je v tom, že zvířata jsou na jatka přepravena už den před porážkou. Zbaví se tak stresu z přepravy, který by se jinak promítl do kvality masa nežádoucími látkami ve svalovině. Noc stráví v klidu ve stáji vedle porážky společně s jinými ekologickými zvířaty. Abychom dokázali dodat maso našim zákazníkům a do kuchyně restaurace v co nejvyšší kvalitě a křehkosti, což je pro přípravu kvalitních pokrmů a zejména steaků velmi důležité, rozhodli jsme se počínaje rokem 2012 nechávat maso vždy před bouráním 7 dní vyzrát. V roce 2014 se nám podařilo dokončit v Čisté v Krkonoších moderní bourárnu masa, ve které je umístěn i zrací box a díky němu jsme mohli prodloužit suché zrání na 12-14 dnů.

Pevně doufáme, že Vám bude maso od nás vždy chutnat.

 

Posílat novinky

Kalendář rozvozu

červenec 2017
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Doprava do domu

Rozvoz masa-dopravné

 

Volejte +420 730 511 115

Dovezeme Vám masíčko až do domu

Copyright © 2017 Ekofarma Arnultovice. Všechna práva vyhrazena.